Bereidingswijze

Hoe wordt het gemaakt ?

Voordat de bouten in het blik belanden hebben ze een nauwkeurig en secuur bereidingsproces gevolgd:

De eendenpoten worden gedroogd en vervolgens rijkelijk ingesmeerd met een (zee)zout-kruidenmengsel. Iedere chef heeft zo zijn eigen kruidenmengsel, maar de meest gebruikte ingredienten zijn zwarte peper, nootmuskaat, kruidnagel en gember. De ingewreven poten worden in een schaal gelegd waaraan verkruimeld laurierblad, knoflooktenen en tijm wordt toegevoegd. Na afdekken wordt de schaal 24 gekoeld bewaard zodat de kruiden goed kunnen intrekken.
Na dit marineringsproces zijn de sappen en vetten vrijgekomen. Deze worden gezeefd en apart gehouden. De poten worden onder water gewassen om al het overtollige zout af te spoelen. De poten worden droog gemaakt en in een braadpan of ovenschaal gelegd. Het gezeefde vet wordt toegevoegd en aangevuld met los eenden- of ganzenvet zodat de poten onder staan. De poten worden vervolgens langzaam gegaard (minimaal 2 uur!). Dit kan op een laag vuur of in de oven bij lage temperaturen (<85°C). Het is daarbij belangrijk dat het gerecht niet aan de kook raakt!

Daarna worden de poten samen met het vet in het blik of in de pot gedaan en afgekoeld. Vervolgens wordt de verpakking luchtdicht afgesloten waarna de bouten zeer lang houdbaar zijn. De bouten zijn door het marineren en langzaam garen bijzonder smakelijk en mals!

Zoals u ziet is het maken van Confit de Canard dus een langdurig en secuur werkje. Gelukkig hoeft u dit niet meer zelf te doen. U hoeft alleen maar het blik te openen en de boutjes op te warmen. En dan, smullen maar!

Bereidingswijze

Confit de Canard uit blik is zeer eenvoudig en snel te bereiden. Dit kan in de oven, onder de gril of gewoon in de koekenpan. Onderstaand worden de diverse mogelijkheden beschreven.

U kunt de bouten direct uit het blik (gestolde vet) halen. Ook kan het blik eerst even verwarmt worden (au-bain marie) waardoor het vet smelt en de bouten er eenvoudig en zonder ‘te beschadigen’ uit gehaald kunnen worden. Nadeel van deze methode is wel, dat de smaak van de bouten ‘iets zouter’ wordt dan wanneer ze direct uit het gestolde vet worden gehaald.
Vervolgens kunnen de bouten verder verwarmd worden:

Onder de gril
– Verwarm de oven met grill voor op 200 graden. Dek de bakplaat af met aluminiumfolie. Leg de eendebouten met de velkant naar boven op de bakplaat.
Blijf erbij en hou het even goed in de gaten, om te voorkomen dat de bouten aanbranden.
– Zorg voor een lekbak onder het ovenrooster in verband met het vet dat van de confit afdruipt.

De volledige stap-voor-stap beschrijving van deze bereidingswijze wordt hier weergegeven.

Oven + afgrillen
 – Verwarm de oven voor op 200°C – Leg de bouten op een ovenrooster, het vel van de confit de canard naar boven.
– Schuif de confit de canard in het midden van de voorverwarmde oven.
– Zet na 15-20 minuten de gril aan gedurende 5 minuten voor een knapperig korstje

  In de koekenpan
 – Schep enkele lepels van het vet in een koekenpan en bak de bouten op hoog vuur gedurende 2-3 minuten op de velkant. Draai de bouten om en laat op laag vuur nog 5-7  minuten met de deksel op de pan verwarmen.
Na bereiding kunnen je de bouten serveren met bijgerechten naar keuze (zie recepten op de site).